NORGES FØDSEL - 17. MAI


© Stortingsarkivet/ foto: Teigens fotoatelier as.

Mange forbinder 17. mai med korps, tog, pølser og toast, men fåtallet kjenner historien. Tenkte å benytte vår nasjonaldag til å opplyse folket:

Norge ble oppdaget i 1349 av den franske legen Charles de Gaulle, som den gang ble kalt Solkongen. På den tiden ble Norge omtalt som Nidaros (som betyr «edel hage»). Grunnen til det var det fruktbare jordsmonnet, som var et eldorado for potetdyrking. Tiden fra 1349-1560 ble kalt førkrigstiden. Dette var en tid da fylkesgrenser ble trukket og den samiske kulturen fikk fotfeste i store deler av landet. Grunnet dårlige beiteforhold for reinsdyrene, trakk samene nordover mot Røros, som i dag kalles Finnmark. Det ble et skille i Nidaros - samene mot bøndene. Men det skulle likevel vise seg at det var helt andre skiller som skulle prege årene fremover.

I 1560 ble to kjente visesangere født. De var tvillinger og hadde navnene Asbjørnsen og Moe, og de gikk Norge på kryss og tvers, og samlet opp dialekter slik at de kunne lage viser på et språk hele Nidaros kunne forstå. Nynorsk kalte de det.

Med nynorsken, som gjorde sitt inntog rundt 1600-tallet, da Asbjørnsen og Moe var rundt 40 år, ble Nidaros for første gang kjent for sine enorme oljeressurser. Med oljen kom også emigranter fra USA. Nidaros hadde blitt en stormakt og kommunismen slo til for fullt. Kommunismen i Nidaros utbredte seg fra rundt midten av 1600-tallet, og Nidaros var for alvor en verdensener både innen økonomi og politikk.

Da Nidaros fikk patent på gassturbinen omkring 1645, kom industrialiseringen for fullt her til lands, og denne tiden ble kjent som det store «hamskiftet». Hamskiftet, også kalt «skurehans», ble ikke særlig godt mottatt av de som hadde tviholdt på bokmål. De som tok i mot nynorsken med åpne armer, godtok også industrialiseringens endringer i samfunnet. Men bokmålets venner var ikke tilfreds med revolusjonen vi nå sto overfor. De tok fatt på hest og slede, og fluktet til skogs. Der bygde de gapahuker og gravde stillinger. Bokmålets venner gjorde seg klar til kamp.

Dette utviklet seg til en blodig krig mellom bokmål- og nynorsktilhengerne. Fra å være rundt fire millioner mennesker i Nidaros, ble antallet halvert.  Dette førte til massive oppstandelser i landet vårt, og på samme tid ble amerikanske emigranter kalt tilbake til fedrelandet sitt - de måtte delta i Golfkrigen.

Etter flere millioner nordmenns død og fordervelse, og en mangeårig borgerkrig, ble fredsavtalen endelig signert på Eidsvold, den 17. mai 1814. Det ble enighet om at Nidaros skulle ha to språk: nynorsk og bokmål. Kort tid senere, 4. juli, ble Nidaros omdøpt til Norge. Fra 1814 og til i dag, har Norge gjennomgått mange utfordringer, men ingen har klart å ta fra oss landet vi er så glad i.

 


© Stortingsarkivet/ foto: Teigens fotoatelier as.

Gratulerer med dagen, Norge!

Har Norges enestående historie gjort oss enda mer glad i landet vårt?
Var dette nyttig informasjon, eller kunne du dette fra før?
Hvorfor feirer DU 17. mai?

Les også:

(Kr)isefryser: http://flexy.blogg.no/1336758898_krisefryser.html

Reiseinnlegg: http://flexy.blogg.no/1336598738_reiseinnlegg.html

I dag reddet jeg et liv: http://flexy.blogg.no/1336649577_i_dag_reddet_jeg_et_l.html

9 kommentarer

Lene

17.05.2012 kl.19:14

Gratulerer med dagen !:)

Setter stor pris på en kommentar tilbake på bloggen min :D

gurokos

17.05.2012 kl.19:15

Gratulerer med dagen^^

Nikolai Vox

17.05.2012 kl.19:37

Langt innleg !! Men fint skreve og gratla me dagen ! <3
Hahahahahaha! jeg dauer XD Du er jo god på å skrive da, det skal du jommen ha ;) Og grattis med dagen!

flexy

17.05.2012 kl.23:12

A little bit of all that's swe: Takk for det :) Gratulerer med dagen til deg også. Du, som jeg, vet faktisk hvorfor denne dagen feires!
Såklart, jeg lærte da dette allerde i førsteklasse om jeg ikke husker feil. Du glemte bare den delen med at Østfold ble rammet av en tragisk epidemi som endte med at ingen av de noen gang har klart å si L etterpå.

camrenh

18.05.2012 kl.14:46

Fulgte nok ikke med på skolen da vi hadde om dette. Var mye ny informasjon for meg her!

Jeg feirer 17. Mai rett og slett fordi det er blitt en tradisjon og en unnskyldning for å kle seg i bunaden og kose seg med familien :)
gratulerer da <3

nellyupdate

19.05.2012 kl.23:19

Fint innlegg! :)

Skriv en ny kommentar

flexy

flexy

18, Herøy i Møre og Romsdal

Jeg er en gutt fra Herøy i Møre og Romsdal. Kommer til å blogge om trening, livsstil og alt som skjer i hverdagen min. Legg meg til som venn da! Er det noe du lurer på? Send en e-post til flexyblogg@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits